środa, 29 sierpnia 2012

Zapiekanka z makaronem, pieczarkami i mięsem mielonym



Składniki:

- 25 dag mięsa mielonego
- 25 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 300 g makaronu świderki
- pół puszki kukurydzy
- 15 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- bazylia
- papryka słodka
- olej

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, następnie obrać i pokroić w plastry.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wyłożyć pieczarki, posolić do smaku.
Podsmażać tak długo, żeby na patelni był jeszcze sok z pieczarek.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć aż się zeszkli.
Dodać do niej mięso mielone i podsmażyć do momentu aż mięso straci swój różowy kolor.
Przyprawić pieprzem i solą.
Ugotować makaron. Odcedzić. Gorący nałożyć do dużego naczynia żaroodpornego, wymieszać z pieczarkami i mięsem mielonym.
Dodać kukurydze oraz garść startego żółtego sera, odrobinę papryki słodkiej i bazylii do smaku.
Wszystko razem ponownie wymieszać.
Na wierzch posypać resztą sera.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz