wtorek, 21 sierpnia 2012

Chlebek sezamowy



Produkty:

- 50 dag mąki
- 1 torebka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek ziaren sezamu
- 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, wsyp cukier, sól i dolej 250 ml ciepłej wody.
Ugnieć na gładkie ciasto. Wsyp 3 łyżki ziaren sezamu, lekko uprażonych na suchej patelni.
Zagnieć sezam z ciastem i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz.
Foremkę keksową posmaruj masłem i posyp mąką.
Nałóż ciasto nie więcej niż do dwóch trzecich wysokości.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Posmaruj wierzch mlekiem i posyp ziarnami sezamowymi.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz chlebek przez 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz