wtorek, 21 sierpnia 2012

Kremiki orzechowe z bakaliami




Składniki:


- 2 i 1/2 szklanki mleka
- kilka tabletek słodzika rozpuszczonego w odrobinie wody
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki mąki
- 2 jaja
- 10 dag łuskanych orzechów włoskich
- bakalie do dekoracji

Przygotowanie:

Zagotować mleko z cukrem waniliowym.
Rozmieszać mąkę z 2-3 łyżkami zimnej wody i wlać mieszając do wrzącego mleka, zagotować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z gorąca masą, odstawić do ostudzenia.
Orzechy drobno posiekac lub zemleć, wymieszać z żółtkami i słodzikiem do smaku.
Nakładać do salaterek, dopełnić oziębionym kremem.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę w celu oziębienia.
Przed podaniem udekorować orzechami i bakaliami.

Ja wrzucam do środka jeszcze kostkę czekolady ;)

1 komentarz: