sobota, 25 sierpnia 2012

Bułeczki ze szczypiorkiem i serem brie



Składniki: 


- 20g drożdży

- 6 szklanek mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- posiekany pęczek szczypiorku
- 455 ml ciepłej wody
- 300 g sera brie lub camembert
- 1 ubite jajko do posmarowania
- sezam do dekoracji

Przygotowanie:

W dużej misce połączyć mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę, a następnie wyrabiać ciasto na wilgotnej powierzchni przez ok. 5 minut, by zrobiło się gładkie i elastyczne.
Umieścić ciasto w natłuszczonej misce, odstawić do wyrośnięcia (objętość ma się podwoić).
Nakłuć ciasto i podzielić na 12-16 równych części.
Uformować każdy kawałek w kulę, po czym w środek wcisnąć kawałek sera brie.
Dokładnie zlepić ciasto, tak, aby ser nie wydostał się przez szparę.
Następnie ułożyć kule delikatnie na naoliwionej blasze, starając się, aby leżały na zlepieniu.
Odstawić bułki by wyrosły, podwajając swoją objętość.
Delikatnie posmarować każdą roztrzepanym jajkiem.
Posypać sezamem.
Piec w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Studzić na metalowej kratce.


Rosną... przed wstawieniem do piekarnika...


Gotowe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz