czwartek, 23 sierpnia 2012

Ciasto czekoladowe z bezą na wierzchu






Składniki:
- 4 łyżki stołowe masła
- 225 g herbatników w polewie czekoladowej

Składniki do masy:
- 4 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 600 ml mleka
- 1 tabliczka stopionej czekolady (100g)

Przygotowanie:

Przygotować  szklaną bądź porcelanową formę do tarty. Można też piec w okrągłej tortownicy.
Herbatniki włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć na drobne kawałki, najlepiej przy pomocy wałka, następnie przesypać do miski.
Roztopione masło wlać do herbatników i wszystko razem wymieszać.
Masę przełożyć do formy i mocno docisnąć spód i brzegi.

Przygotowanie masy:
Żółtka utrzeć z cukrem i mąką kukurydzianą  żeby zrobiła się puszysta masa,  jeśli będzie za sucha dodać  trochę zimnego mleka.
W garnku rozgrzać mleko doprowadzając je do wrzenia.
Powoli  dolewać  gorące mleko do żółtek z cukrem mieszając.
Przelać masę znowu do garnka, gotować na wolnym ogniu, mieszać do czasu aż będzie gęsta. Odstawić.
W  międzyczasie stopić czekoladę, dodać do gorącej masy i wymieszać.  
Wylać masę na herbatniki w formie.

Przygotowanie bezy:
Białka ubić na sztywno, powoli wsypać ¾ cukru do momentu aż piana będzie sztywna.
Następnie dosypać resztę cukru, wlać esencję waniliową, wymieszać.
Na masę czekoladową wyłożyć bezę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C, piec na środkowej półce przez 30 minut.

1 komentarz: