sobota, 1 grudnia 2012

Domowy Smalec






Składniki:


- 1,2 kg słoniny
- 20 dkg boczku

- 1 kiełbasę
- 3 łyżeczki cukru
- pół szklanki mleka
- 2 szczypty majeranku
- płaska łyżka soli
- 3 średnie cebule
-1 kostka rosołowa

Przygotowanie: 


Słoninę i boczek pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. 
Następnie wstawić garnek na ostry ogień, mieszać aż zacznie się podnosić i pojawi się piana.
Wtedy zdjąć garnek z ognia i dodać: kiełbasę (ponacinaną) cukier, mleko, majeranek, sól oraz cebule przecięte na pół.
Ustawić garnek ponownie na ogniu i gotować do momentu aż zrobią się skwarki i cebula się zarumieni.
Pod koniec zmniejszyć gaz i dodać kostkę rosołową. Jeszcze chwilkę gotować.
Wyjąć kiełbasę i cebulę ze skwarek.
Następnie przelać wszystko przez sito.
Smalec można rozlać do mniejszego pojemniczka.
Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. 

Przechowywać w lodówce.
Gotowe! :)

 Smalec w trakcie gotowania...


                                         ...gdy już cebula się zarumieni....



Smalec przecedzony przez durszlak...



      Kiełbasa i cebula po wyjęciu z garnka, bardzo smaczne - można się zajadać :)




                          Skwarki nadają się do upieczenia ciasteczek :)




Gotowy smalec:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz