piątek, 21 grudnia 2012

Krokiety z kapustą i pieczarkami





Składniki:


Na farsz:
- 35 dag pieczarek

- 45 dag kapusty kiszonej
- 1 duża cebula

- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz

Na ciasto:


- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia

Na panierkę:

- bułka tarta
- 2 jajka



Przygotowanie:

Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać.
Włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku.
Zalać wodą i gotować 45 minut.
Po tym czasie kapustę osączyć z nadmiaru wody.
Cebulę obrać, posiekać.
Pieczarki umyć, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć ok 10 minut, dołożyć kapustę i smażyć jeszcze ok 5 minut. Farsz doprawić solą i pieprzem.

Aby przygotować ciasto należy zmiksować mleko, mąkę, 2 jajka i szczyptę soli.
Jeśli trzeba, dolać wody - ciasto ma mieć konsystencję śmietany.
Odstawić na 30 minut.
Na oleju smażyć blade naleśniki.

Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zwinąć tak aby brzegi były pod spodem krokieta.
Panierować w jajku a potem w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor.





Gotowy farsz...

                                              ....gotowe ciasto....

... przed panierowaniem....


...krokiety podczas smażenia....

... gotowe  :)



2 komentarze:

  1. Przepraszam to ciasto to na ile sztuk ?????????

    OdpowiedzUsuń