piątek, 30 listopada 2012

Spaghetti bolognese - najprostsze




Składniki:


- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag mięsa mielonego
- 1 kartonik sosu pomidorowego
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- makaron typu spaghetti
- ser żółty (do posypania)

- oliwa

Przygotowanie:


Czosnek pokroić w plasterki natomiast cebulę w talarki, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, poczekać aż się zeszklą.
Dodać mięso mielone i lekko je podsmażyć, mieszając aby nie przywarło do patelni.
Wlać sos pomidorowy, następnie dorzucić przyprawy:
(oregano, bazylię, sól, pieprz - według uznania) i szczyptę cukru.

Garść makaronu wsadzić do garnka z gotującą osoloną wodą, nie łamać na kawałki, po chwili sam zacznie mięknąć i zatopi się w wodzie.

Gotować według przepisu na opakowaniu.
Parujący makaron ułożyć na talerzu w gniazdka, polać gorącym sosem.
Można posypać sos startym żółtym serem lub parmezanem.




1 komentarz: