czwartek, 20 grudnia 2012

"Sałatka śledziowa poznańska"




Składniki: 


- 5 filetów ze śledzia w oleju
- 5 ziemniaków

- 5 jajek
- 2 ogórki konserwowe

- 4 łyżki majonezu
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

Obrane i umyte ziemniaku gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo.
Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę i wkładamy do szklanej miski.
Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i majonez.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Sałatkę podajemy schłodzoną. 


Przepis pochodzi z książki Magdy Gessler:

"Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler"

                                                        Polecam wszystkim tę książkę :)

P.S. W tym odcinku "Kuchennych rewolucji" sałatka śledziowa grała jedną z ról ;)



1 komentarz:

  1. Robiłam już drugi raz, jak dla mnie rewelacja......

    OdpowiedzUsuń