wtorek, 11 grudnia 2012

Pierogi ruskie




Składniki:


Na ciasto:

- 1 kg mąki pszennej
- 4 jajka

- ok. 1 szklanka wody
- szczypta soli

Na farsz:

- 0,6 kg ziemniaków

- 40 dag sera białego
- 1 duża cebula
- tłuszcz
- sól
- pieprz


Przygotowanie:

Farsz:

Ziemniaki obrać i  ugotować.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, smażyć na patelni na złoty kolor.
Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i dokładnie ubić, dodać cebulę i ser biały.
Solą i pieprzem pikantnie doprawić.

Ciasto:

Mąkę przesiać przez sito, dodać jajka, wodę i sól. 
Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej miękkiej masy.
Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki.
Na środek każdego krążka nakładać małą łyżeczkę farszu, złożyć na pół i dokładnie skleić (ręcznie lub za pomocą foremek do lepienia pierogów).

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Pierogi wrzucać do gotującej się wody partiami.
Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką aby nie przykleiły się do dna.
Przykryć przykrywką i gotować na wolnym ogniu.
Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować jeszcze przez 3 minuty. 
Pojedynczo odcedzać łyżką cedzakową i gorące układać na półmisku żeby się nie posklejały.

Podawać polane stopionym masłem lub masłem ze smażoną cebulką.


      Przed....                                                            



...po ugotowaniu....



.... przed podaniem :)

4 komentarze:

  1. gdzie mozna taka foremke do lepienia kupic? uwielbiam pierogi, zawsze chcialem sprobowac je ugotowac, ale bałem sie, rozpadna sie na wrzatku...

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką foremkę, można kupić na przykład na allegro:

    http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=foremka+do+pierog%C3%B3w

    w hipermarketach również powinny być.

    Trzeba uważać żeby nie przegotować pierogów, wtedy się nie rozpadną:)
    Jeśli będziesz gotował według przepisu wszystko powinno być OK :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham!:) ale w domu tylko ja chcę je jeść:P ja do farszu czasem jeszcze dodaje boczek:)

    OdpowiedzUsuń