niedziela, 9 grudnia 2012

Pierniczki



Składniki:


- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół torebki przyprawy do pierników
- 1 łyżka masła

- 2 jajka
- 1/3 szklanki ciepłego mleka

Do dekoracji:
- lukier
- kolorowe posypki
- pisaki cukrowe

Przygotowanie: 

W rondelku zagrzać miód.
Na stolnicę przesiać mąkę przez sito, następnie powoli wlewać gorący miód mieszając wszystko nożem.
Cały czas siekając dodać cukier, sodę, przyprawę do piernika, a kiedy masa lekko przestygnie 1 jajko i masło.

Zagniatać wszystko ręką dolewając stopniowo po 1 łyżce mleka do chwili aż ciasto będzie średnio twarde i gęste ( całe mleko na pewno nie będzie wykorzystane, ponieważ masa mogłaby być za rzadka).
Wyrabiać rękami przez ok. 10 minut aż ciasto stanie się gładkie.

Stolnicę obsypać mąką i na niej rozwałkować ciasto na grubość max. 1 cm.
W miseczce rozbełtać widelcem 1 jajko.
Foremkami wykrawać z ciasta pierniczki, smarować je po wierzchu rozbełtanym jajkiem i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiać między nimi odległość ok 2-3 cm ponieważ pierniczki urosną.
Połączyć resztki ciasta w kulkę,  ponownie rozwałkować i wykrajać kolejne.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C  przez ok. 8-10 minut (trzeba kontrolować, żeby się nie przypaliły).Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, potem stwardnieją.

Przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałkiem jabłka przez 2-3 tygodnie - to spowoduje, że pierniczki zmiękną. Jabłko co jakiś czas wymieniać.

Dekorować jak będą już miękkie.
Można do tego użyć pisaków cukrowych, lukru, roztopionej czekolady i różnokolorowych posypek. 







2 komentarze: