niedziela, 23 grudnia 2012

Murzynek z miodem i bakaliami





Składniki:


- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 50 g posiekanych migdałów
- 1 jabłko pokrojone w kostkę

- polewa czekoladowa
- płatki migdałowe lub posypka cukrowa do dekoracji


Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszać z rozpuszczonym i ostudzonym miodem. Nadal ucierając stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. 
Wlać jogurt, dodać bakalie oraz pokrojone jabłko i dobrze wymieszać. 
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej dużej blachy. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185 °C  1 godzinę.
Po upieczeniu murzynek ostudzić, polać polewą i udekorować płatkami migdałowymi lub posypką cukrową.




2 komentarze:

  1. Bardzo dobry murzynek pulchny,jeszcze takiego nie jadłam.plocem,wszyskim.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszny,polecam .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń