wtorek, 28 lipca 2015

Ciasto kakaowe z wiśniami


Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i kakao.
Następnie dodać mleko, jajko i olej.
Wszystko ponownie dokładnie wymieszać.
Do ciasta delikatnie wmieszać wiśnie.
Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36x12 cm.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury  180 °C  przez ok. 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest upieczone).
Po upieczeniu i przestygnięciu, wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.


wtorek, 14 lipca 2015

Gołąbki


Składniki:

Farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka (namoczona w wodzie i odsączona)
- sól 
- pieprz
- majeranek

- 1 główka kapusty
- pół kostki margaryny
- sok pomidorowy
- 5 łyżek mąki
- maggi

Przygotowanie: 

Do gotującej się wody z dodatkiem soli w dużym garnku włożyć kapustę.
Po 10 minutach gotowania, główkę wyjąć, przy samym głąbie ponacinać nożem, odłożyć liście, które dało się zdjąć i kapustę z powrotem włożyć do gotującej się wody.
Gotować kolejne 10 minut, następnie powtórzyć czynność do momentu aż liście będzie można swobodnie zdjąć z główki.

Aby przygotować farsz, należy do dużej miski włożyć mięso mielone, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko - wszystko razem dokładnie wymieszać doprawiając według uznania do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Każdy liść, u dołu w miejscu gdzie jest zgrubienie, należy delikatnie je przyciąć, uważając aby nie uszkodzić liścia. Robi się to po to aby nie było problemu przy zawijaniu gołąbka.
Każdy liść po kolei posmarować na środku farszem, złożyć do środka najpierw lewą stronę, potem prawą i zawijać od grubszej części do cieńszej.



W dużym garnku lub brytfance roztopić margarynę i ułożyć w nim gołąbki.
Zmniejszyć ogień na najmniejszy, przykryć przykrywką.
Dolać gorącej, przegotowanej wody do wysokości gołąbków. Gotować przez 20 minut (uważać aby się nie przypaliły), przewrócić na drugą stronę, (ponownie dolać wody jeśli będzie taka potrzeba).
3/4 kubka soku pomidorowego wymieszać z 5 łyżkami mąki oraz szczyptą soli i dodać do gołąbków.
Po chwili gotowania spróbować sos, można doprawić maggi. 

czwartek, 9 lipca 2015

Ciasto z czerwoną porzeczką i papierówkami


Składniki: 

- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 stołowa łyżka jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/4 szklanki cukru

- 3-4 papierówki
- cynamon
- 1 szklanka czerwonej porzeczki

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, następnie jajka, jogurt naturalny oraz cukier wanilinowy oraz cukier zwykły.
Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić je na dwie części (jedną trochę większą).
Tortownicę o wymiarach ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a potem spód wylepić większą częścią ciasta.
Papierówki obrać, pokroić w plastry, posypać cynamonem, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Na jabłka wyłożyć czerwone porzeczki, wierzch posypać delikatnie cukrem.
Drugą część ciasta rozłożyć na porzeczkach.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu i przestygnięciu, wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.