wtorek, 14 lipca 2015

Gołąbki


Składniki:

Farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka (namoczona w wodzie i odsączona)
- sól 
- pieprz
- majeranek

- 1 główka kapusty
- pół kostki margaryny
- sok pomidorowy
- 5 łyżek mąki
- maggi

Przygotowanie: 

Do gotującej się wody z dodatkiem soli w dużym garnku włożyć kapustę.
Po 10 minutach gotowania, główkę wyjąć, przy samym głąbie ponacinać nożem, odłożyć liście, które dało się zdjąć i kapustę z powrotem włożyć do gotującej się wody.
Gotować kolejne 10 minut, następnie powtórzyć czynność do momentu aż liście będzie można swobodnie zdjąć z główki.

Aby przygotować farsz, należy do dużej miski włożyć mięso mielone, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko - wszystko razem dokładnie wymieszać doprawiając według uznania do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Każdy liść, u dołu w miejscu gdzie jest zgrubienie, należy delikatnie je przyciąć, uważając aby nie uszkodzić liścia. Robi się to po to aby nie było problemu przy zawijaniu gołąbka.
Każdy liść po kolei posmarować na środku farszem, złożyć do środka najpierw lewą stronę, potem prawą i zawijać od grubszej części do cieńszej.



W dużym garnku lub brytfance roztopić margarynę i ułożyć w nim gołąbki.
Zmniejszyć ogień na najmniejszy, przykryć przykrywką.
Dolać gorącej, przegotowanej wody do wysokości gołąbków. Gotować przez 20 minut (uważać aby się nie przypaliły), przewrócić na drugą stronę, (ponownie dolać wody jeśli będzie taka potrzeba).
3/4 kubka soku pomidorowego wymieszać z 5 łyżkami mąki oraz szczyptą soli i dodać do gołąbków.
Po chwili gotowania spróbować sos, można doprawić maggi. 

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń