wtorek, 28 lipca 2015

Ciasto kakaowe z wiśniami


Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i kakao.
Następnie dodać mleko, jajko i olej.
Wszystko ponownie dokładnie wymieszać.
Do ciasta delikatnie wmieszać wiśnie.
Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36x12 cm.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury  180 °C  przez ok. 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest upieczone).
Po upieczeniu i przestygnięciu, wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.


1 komentarz: