czwartek, 9 lipca 2015

Ciasto z czerwoną porzeczką i papierówkami


Składniki: 

- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 stołowa łyżka jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/4 szklanki cukru

- 3-4 papierówki
- cynamon
- 1 szklanka czerwonej porzeczki

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, następnie jajka, jogurt naturalny oraz cukier wanilinowy oraz cukier zwykły.
Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić je na dwie części (jedną trochę większą).
Tortownicę o wymiarach ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a potem spód wylepić większą częścią ciasta.
Papierówki obrać, pokroić w plastry, posypać cynamonem, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Na jabłka wyłożyć czerwone porzeczki, wierzch posypać delikatnie cukrem.
Drugą część ciasta rozłożyć na porzeczkach.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu i przestygnięciu, wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. To ciasto musi być pyszne :) Już czuję jego smak i zapach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robiła podobne, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń