czwartek, 5 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i kruszonką


Składniki:

- 200 g miękkiego masła
- 4 jaja
- 200 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 650 g truskawek

Na kruszonkę:

- 50 miękkiego masła
- 100 g mąki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Masło utrzeć i dodać stopniowo cukier puder, wszystko razem dokładnie zmiksować.
Następnie wbijać po jednym jajku i po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
Wsypać stopniowo przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
Miksować delikatnie na najniższych obrotach do połączenia składników.
Blachę o wymiarach ok. 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, rozprowadzić równomiernie.
Na wierzch wyłożyć truskawki.

Aby przygotować kruszonkę należy wymieszać podane składniki i rozcierać palcami aż powstaną grudki, następnie posypać na truskawki. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez od 45 do 60 minut
(najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej - jeśli patyczek jest suchy powinno być ok) :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz