czwartek, 29 maja 2014

Muffinki z rabarbarem i kruszonką migdałową


Składniki:
(ok. 12 sztuk)

- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli

- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 200 ml mleka

- 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru

Na kruszonkę:
- 35 g pokruszonych płatków migdałowych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
W pierwszej misce połączyć suche składniki t.j. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki czyli jajka, olej, mleko.
Mokre składniki wlać do suchych i wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie dodać rabarbar i wymieszać raz jeszcze.

Składniki na kruszonkę razem połączyć w miseczce, rozcierać palcami.

Nałożyć ciasto do przygotowanych wcześniej foremek, wierzch posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C  przez 25 minut.

 
                                                  Przed pieczeniem :)



2 komentarze:

  1. Rabarbar i kruszonka - uwielbiam! Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego ciasta drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie muffinki a z tą kruszonką obłęd.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń