środa, 25 czerwca 2014

Drożdżówki z truskawkami


(9 sztuk)
Składniki:

- 15 dkg drożdży
- 6 dkg cukru
- 150 ml mleka
- 30 dkg mąki pszennej
- 2 duże żółtka
- 5 dkg masła
-  łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli

- 50 dkg truskawek
- cukier waniliowy
- 1 łyżka masła (roztopionego)

na kruszonkę:

- 2 łyżki masła
- 5 dkg mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru zwykłego

Przygotowanie:

Drożdże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać 50 ml ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki przesianej mąki i wymieszać dokładnie.
Szczelnie przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

Resztę mleka podgrzać z cukrem i masłem aż się połączą, nie gotować.
Ostudzić aby było lekko ciepłe.
Dodać do gotowego rozczynu drożdżowego razem z roztrzepanymi żółtkami, wymieszać.
Wsypać resztę przesianej mąki oraz szczyptę soli.
Wyrabiać ciasto mikserem lub energicznie wymieszać drewnianą łyżką przez 5-10 minut, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lekko klejące się, jeśli takie nie jest należy dodać troszkę mąki lub mleka.

Ciasto odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, krótko i delikatnie zagnieść, powinno stać się elastyczne (można dodać odrobinę mąki).
Ciasto podzielić na 9 kulek, każdą spłaszczyć palcami po środku, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch roztopionym masłem, w zależności od wielkości ułożyć 3-4 truskawki, posypać je odrobiną cukru waniliowego.

Aby zrobić kruszonkę należy wszystkie składniki rozetrzeć palcami do momentu powstania zacierek.

Pomiędzy bułeczkami powinny być kilkucentymetrowe odstępy.
Bułeczki posypać kruszonką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 °C  przez 25 minut.






1 komentarz: