czwartek, 12 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i migdałami


Składniki:


- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 500 g umytych i odszypułkowanych truskawek
- 3 garście płatków migdałów

Przygotowanie:

Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło pokroić w kostkę, wymieszać z mąką mikserem na najniższych obrotach.
Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszać.
Dodać aromat waniliowy - ponownie wymieszać.
Do masy dodawać kolejno po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować aż składniki się połączą.
Ciasto przełożyć do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia) o średnicy ok. 23 cm.
Wyrównać wierz, ułożyć truskawki, posypać płatkami migdałów.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez od 55 do 60 minut.
Po przestygnięciu ciasta, wierzch można posypać cukrem pudrem.

                                                          Przed pieczeniem...
                         


Po wyjęciu z piekarnika...



Przed podaniem :)


.


7 komentarzy:

  1. Proste, ucierane ciasto z owocami, wlaśnie takie lubię najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne wyszło;)świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, szczególnie gdy nie ma czasu i siły na wyrabianie drożdżowego czy kruchego. Wychodzi bardzo smaczne ciasto. Piekłam je pierwszy raz w środę, późno wieczorem. Mimo, że pierwszy raz je robiłam nie zawiodłam się, choć różnie przecież bywa z eksperymentami. Szybko wyrasta, ma ciekawy smak i już go nie ma.
    Pozdrawiam Ada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało :)

      Usuń
  4. Mmm pychota :)

    Zapraszam do siebie na kotleciki z kalafiora!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jeszcze raz ja, z malinami też jest bardzo dobre!
    Buziaki Adka.

    OdpowiedzUsuń