środa, 18 listopada 2015

Ciasteczka maślane ze słonecznikiem



Składniki:
(około 30 sztuk)

- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g łuskanych ziaren słonecznika

Przygotowanie: 

Ziarna słonecznika uprażyć lekko na suchej patelni.
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, jajko i słonecznik.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i uformować ciasto z którego należy wyrobić nieduże kulki, następnie je spłaszczyć dłonią.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury  180 °C  przez 15 minut.
Po upieczeniu odczekać aż ciastka przestygną i stwardnieją, dopiero potem można je przekładać do naczynia lub jeść :)

7 komentarzy:

  1. Słonecznik to świetny dodatek, fajnie można z nim eksperymentować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze, kruche ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń