piątek, 30 stycznia 2015

Sernik na herbatnikach


Składniki:

- 1 kg sera w wiaderku
- 8 jaj
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny

- herbatniki

Przygotowanie:

Blachę o wymiarach: 36x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na cały jej spód wyłożyć herbatniki.
Śmietankę ubić.
Do dużej miski dodać ser, jajka, cukier, ubitą śmietanę, budynie oraz sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać dokładnie mikserem.
Masę wylać powoli na herbatniki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C  przez ok 40-60 minut.


6 komentarzy:

  1. Świetny i łatwy przepis :) Bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłabym się na taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spodu z całych herbatników jeszcze nie próbowałam, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pychota :) na pewno wypróbuję!

    Zapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniki zawsze i wszędzie! Ten wygląda równie wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń