wtorek, 17 lutego 2015

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym


Składniki:
(32 sztuki)

- 1 szklanka mleka
- 5 dag świeżych drożdży

- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 g roztopionej margaryny
- 700 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli

- krem czekoladowy
- 1 jajko (do posmarowania rogalików)

Przygotowanie: 


Mleko lekko podgrzać, następnie wlać do miski, dodać drożdże, 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać wszystko (zrobić rozczyn). Odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do większej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn oraz rozpuszczoną margarynę, jajka, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą z nich należy rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę kremu czekoladowego i zawinąć.




Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie wyszły dwie blachy), nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 

Po tym czasie posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C  z termoobiegiem przez ok. 12-13 minut.


Przepis znalazłam na blogu Smaki ogrodu :)

3 komentarze:

  1. Narobiłaś mi takiego smaczka na rogaliki że w najbliższych dniach musze je zrobić :)
    A jakiego kremu czekoladowego użyłaś??

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak zwykłe proste rogaliki ;)

    OdpowiedzUsuń