sobota, 23 listopada 2013

"Pilaw uzbecki" - ryż z piersią kurczaka i marchewką

Wracam po dłuższej nieobecności podczas której urodziła się moja córeczka :)

W związku z tym będę starała się wrzucać przepisy m.in na dania dla mam karmiących piersią :)

Jednym z takich jest tureckie danie pod nazwą PILAW UZBECKI,
 
bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo przy małym dziecku czas jest bardzo cenny :)

Składniki:


- 1 mała cebula
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól
- olej rzepakowy

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pierś z kurczaka w grubą kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W czajniku zagotować wodę, ponieważ będzie nam potem potrzebna.
Na dużej patelni o wysokim brzegu (z pokrywką) należy rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż się zeszkli.
Następnie wrzucić pierś z kurczaka i obsmażyć z każdej strony.
Ryż opłukać pod bieżącą wodą na sitku do chwili aż woda przestanie być biała.
Kiedy kurczak już się obsmaży dodać marchew, przyprawić kurkumą i solą.
Dodać ryż i wszystko razem wymieszać.
Zalać wcześniej zagotowaną wodą z czajnika do poziomu mniej więcej 1 cm nad poziomem ryżu.
Szczelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 15 minut lub do czasu aż danie wchłonie całą wodę. (Nie podnosić pokrywki).
Po tym czasie zgasić ogień i odczekać aż "dojdzie" ok. 10 minut, (również nie zdejmować pokrywki) .
Przed podaniem wymieszać.




3 komentarze:

  1. właśnie czegoś takiego szukałam na dzisiaj, dodam chyba jeszcze troszkę sosu sojowego i cukru, pychotka :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ile osób to danie ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A Ja wrzucam o tego dania jeszcze kostkę rosołową :)

    OdpowiedzUsuń