niedziela, 29 września 2013

Ciasto kakaowe z suszonymi śliwkami i czekoladą



Składniki:

- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki mleka
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek kakao
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g suszonych śliwek
- 100 gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

W niewielkim garnku rozpuścić margarynę na niedużym ogniu.
Kiedy się roztopi dodać mleko oraz cukier, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodać kakao i mieszać do momentu aż masa będzie jednolita.
Zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia.
Suszone śliwki i czekoladę pokroić na małe kawałki.
Formę "keksówkę" wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia a na koniec 4/5 przygotowanej wcześniej masy kakaowej.
Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Dodać śliwki i czekoladę - wymieszać łyżką.
Ciasto wylać do formy i równomiernie rozprowadzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C  przez 40 minut.

Wierzch ciasta po wystudzeniu należy polać pozostałą masą kakaową.







2 komentarze:

  1. pysznie wygląda :)
    wiem że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzieki temu możemy się wszystkie odnależć :)
    mam nadzieję że się nie gniewasz… :) u mnie jest wszystkiego po troszku - kuchnia moda kosmetyki zapachy :)
    to juz ostatnie dni konkursu zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń