czwartek, 12 września 2013

Ciasto kakaowe z jabłkami


Składniki:

- 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w grubą kostkę)
- 3 jajka
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki kakao

- cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka wbić do miski i zmiksować z cukrem, stopniowo dolewać olej (miksować na najniższych obrotach).
Następnie dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dołożyć jabłka, ciasto będzie bardzo gęste więc aby je wmieszać należy użyć dwóch łyżek.
Wyłożyć na blachę, wyrównać łyżką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C   z termoobiegiem
przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).

Po przestygnięciu, wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.




4 komentarze: