wtorek, 27 listopada 2012

Kotlet z piersi kurczaka w chrupiącej sezamowej panierce




Składniki: 


- 2 piersi z kurczaka
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 jajka
- mleko
- 6 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki sezamu
- olej

Przygotowanie:

Filety z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć z obu stron sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Jajka wbić na głęboki talerz, dodać odrobinę mleka i dokładnie roztrzepać aż do uzyskania piany.
W następnym talerzu wymieszać bułkę tartą z sezamem, natomiast w osobnym talerzu wsypać samą bułkę tartą.
Każdy kotlet obtoczyć w jajku potem w bułce tartej , ponownie w jajku i na końcu w bułce tartej wymieszanej z sezamem.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor. 

1 komentarz:

  1. bardzo lubię takie kotleciki:) obtaczam je natomiast w mące zamiast bułce

    OdpowiedzUsuń