piątek, 26 października 2012

Paluchy z ciasta francuskiego





Składniki:


- 1  opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki dowolnego jasnego wina
- 50 g orzechów laskowych
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 25 g gorzkiej czekolady
- 3 suszone daktyle
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- 1 małe jajko- 1 żółtko
- 1 łyżka wody

Przygotowanie:

Rodzynki wrzucić do wina, wymieszać i odstawić.
Orzechy, daktyle i czekoladę drobno posiekać.
Wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową oraz osączonymi rodzynkami.

Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka.
Żółtko wraz z bułką tartą dodać do bakalii.
Białko ubić na sztywną pianę i  również dodać masy bakaliowej.
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na paski o grubości 5 cm.Brzegi pasków posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą.
Na każdy pasek ciasta nałożyć dużą łyżkę nadzienia.
Następnie nadzienie przykryć drugą połową paska, brzegi mocno docisnąć.
Przygotowane paski zwinąć w spiralę.
Wierzch posmarować żółtkiem z wodą.


Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury  
190-200°C przez 20-30 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe paluchy posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz