czwartek, 18 października 2012

Ciasto - Biała Trufla



Składniki:

- 4 łyżki cukru 
- 2 jajka
- 5,5 łyżki mąki pszennej
- 50 g stopionej białej czekolady

Masa:

- 300 ml śmietanki kremówki
- 350 g połamanej na kawałki białej czekolady

- 250 g twarożku delikatnego (o gładkiej konsystencji)

Przybranie:

- roztopiona czekolada biała, mleczna lub deserowa
- kakao w proszku (do posypania)

Przygotowanie: 

Tortownicę posmarować cienko tłuszczem i wysypać mąką.
W misce ubić jajka z cukrem mikserem przez ok. 10 minut.
Wsypać mąkę i wymieszać delikatnie metalową łyżką.
Wlać stopione czekoladę, wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut.
Zostawić w formie do ostygnięcia na kilka minut, następnie przełożyć na metalową kratkę.
Kiedy ciasto się schłodzi przełożyć do tortownicy.

Przygotowanie masy:

Zagotować w rondelku śmietankę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła do dna, następnie lekko przestudzić, dodać kawałki czekolady i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Zdjąć z ognia i wystudzić całkowicie, dodać twarożek i dokładnie wymieszać.
Wylać masę na ciasto. Na 2 godziny wstawić do lodówki.
Wierzch ciasta udekorować rurkami z czekolady, posypać kakao.




1 komentarz: