czwartek, 6 września 2012

Ciasto z bezą i śliwkami



Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jaj
- 25 dag margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- śliwki węgierki/powidła śliwkowe
- 1 łyżka bułki tartej


Przygotowanie:

Prostokątną formę wysmaruj cienko tłuszczem (margaryną).
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, 5 żółtek oraz margarynę zagnieść na kruche ciasto.
1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę rozwałkować i wylepić nim formę, tak aby powstał niewielki brzeg.
Następnie posypać ciasto 1 łyżką bułki tartej. Poukładać na nim połówki śliwek (bez pestek), brzuszkiem do dołu.
Zetrzeć na tarce o grubych oczkać połowę schłodzonego ciasta na śliwki.
Następnie położyć pianę z białek utartych ze szklanką cukru.
Zetrzeć na pianę pozostałą część ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz