środa, 12 listopada 2014

Murzynek z kokosem i polewą czekoladową


Składniki: 

na ciasto:
- 250 g margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru

- 6 żółtek
- 1 szklanka mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 białka

na masę kokosową:
- 3 białka
- 3 kopiaste łyżki cukru
- 100 g wiórek kokosowych

na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady

- 1 łyżka masła

Przygotowanie:


W rondelku rozpuścić margarynę z dodatkiem wody, kakao i cukru, odstawić do wystygnięcia.
Ubić na sztywno pianę z 3 białek.
Do masy kakaowej dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz wmieszać delikatnie pianę z białek.
Ciasto przelać na blachę o wymiarach ok. 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

3 białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, na koniec wmieszać łyżką wiórki kokosowe.
Masę kokosową wyłożyć równomiernie na ciasto. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez 40-45 minut.

Po upieczeniu gdy ciasto przestygnie należy przygotować polewę czekoladową.
Czekoladę mleczną rozpuścić w "kąpieli wodnej" z łyżką masła i posmarować nią wierzch ciasta. 



2 komentarze: