czwartek, 1 sierpnia 2013

Skubaniec z czerwoną porzeczką


Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki krupczatki
- 1 kostka miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 kg czerwonej porzeczki

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i krupczatkę przesiać przez sito, dodać masło, cukier waniliowy, żółtka, 4 łyżki zwykłego cukru oraz proszek do pieczenia.
Wszystko ze sobą wymieszać.
Podzielić ciasto na dwie części.
Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wmieszać w ciasto.
Ciasto jasne i ciemne zawinąć w folię spożywczą i ok. 30 minut chłodzić w zamrażarce .
Okrągłą blaszkę wysmarować tłuszczem.
Dno wylepić połową jasnego ciasta, następnie wyłożyć na nie porzeczki.
Na owoce poskubać połowę ciemnego ciasta.
Białka należy ubić na sztywną pianę, potem powoli dodawać cukier puder, następnie wylać na ciemne ciasto.
Na masę z białek poskubać resztę ciemnego i jasnego ciasta
( pokryć całość białek, ponieważ podczas pieczenia może się przypiec).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez ok. 40 minut.






1 komentarz: