czwartek, 23 maja 2013

Pieczona pierś z kurczaka i młode ziemniaki w ziołach z piekarnika


Pieczona pierś z kurczaka

Składniki:

- 2 duże piersi z kurczaka
- sól 

- pieprz

- majeranek
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- olej rzepakowy

Przygotowanie:

Piersi należy umyć, osuszyć i oczyścić.
Każdą z nich przekroić w poprzek na pół i następnie każdą połowę wzdłuż na połowę.
Mięso włożyć do miski, wsypać wszystkie przyprawy (według uznania), dodać 2 łyżki oleju i wszystko razem wymieszać tak, żeby piersi były obtoczone w przyprawie.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
Do szklanki wlać ok. 100 ml oleju, ponownie wsypać wszystkie przyprawy (według uznania), dokładnie wymieszać i polać mięso.

Pieczone młode ziemniaki w ziołach

Składniki:

- 1,5 kg młodych ziemniaków
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- pół łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować za pomocą szorstkiej gąbki.
Osuszyć i pokroić je na ćwiartki, przełożyć na dużą blachę z piekarnika.
Do szklanki wlać olej oraz dodać wszystkie przyprawy.
Dokładnie wymieszać i polać ziemniaki.
Wszystko razem wymieszać.


Naczynie żaroodporne z piersią z kurczaka oraz blachę z ziemniakami piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C   z termoobiegiem przez ok. 45 minut. Ziemniaki od czasu do czasu zamieszać aby równomiernie się zarumieniły.

Proponuję podawać z mizerią ogórkową :)




7 komentarzy:

  1. Takie obiady to ja lubię :) I słusznie, że do wszystkiego używasz oleju rzepakowego - ma najlepszy skład tłuszczowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie prawda - naukowcy dowodzą, że oliwa z oliwek jest zdrowsza.

      Usuń
    2. zgadzam się, zdrowsza jest oliwa z oliwek, i wolniej się spala

      Usuń
    3. zależy do czego. na pewno nie do pieczenia.

      Usuń
  2. super zestawik :) u mnie wszystko z rusztu http://www.zgrilla.pl/czosnkowe-ziemniaczki-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  3. Olej rzepakowy jest najlepszy do smażenia, natomiast oliwa z oliwek do sałatek. Chodzi tu o temperatury dymienia

    OdpowiedzUsuń
  4. dokładnie tak oliwa do sałatek ewentualnie gotowania, a rzepakowy do smażenia i pieczenia.

    OdpowiedzUsuń