niedziela, 20 stycznia 2013

Zapiekanka parówkowa



Składniki:


- 1 łyżka masła
- 2 bułki kajzerki
- 4-5 jajek
- 4 parówki
- 120 g startego sera żółtego
- pół szklanki mleka

- sól
- pieprz - suszona bazylia

Przygotowanie:

Nieduże naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Bułki przekroić w poprzek na 3 części, następnie każdą z nich na 4 kawałki i wyłożyć nimi dno naczynia.
Parówki pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć do bułek.
Do miski wybić jajka, dodać mleko, doprawić solą i pieprzem według uznania, wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na parówki wyłożyć starty ser, zalać wszystko przygotowanymi jajkami.
Wierzch posypać bazylią.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez ok. 50 minut. 


Przed wstawieniem do piekarnika...



..... w piekarniku....



.... gotowe :)



1 komentarz:

  1. moja mam często taka robi (bez bazylii) a ja często jadam :p
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń