wtorek, 22 stycznia 2013

Ciasto naleśnikowe



Składniki:


- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka

- 1 szklanka wody
- 1 jajko 

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do smaku

Przygotowanie:

Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać wodę, sól, mąkę, cukier, olej i proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Na samym początku smażenia na patelnie wylać odrobinę oleju.

Naleśniki można wypełnić nadzieniem zarówno słodkim lub wytrawnym.



5 komentarzy:

  1. a jaka mąka? ja robię z krupczatki, są świetne - b. elastyczne! polecam :)
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka pszenna, ale dzięki za podpowiedź ! :))
      pozdrawiam również :)

      Usuń
  2. Ja naleśniki zawszę robię na oko ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniki, na słono i na słodko, ale najlepsze są jednak z twarożkiem(Pilos), takie podsmażane na masełku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis jest najlepszy z najlepszych, które do tej pory próbowałam( a było ich niemało!). Dziękuję za pomoc, naleśniki są przesmaczne i bardzo smakują mojemu mężowi :))

    OdpowiedzUsuń