Składniki:
Na ciasto:
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 szklanki przecieru jabłkowego
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- rodzynki
Na polewę:
- 4 łyżki masła - 4 łyżki wody
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
W garnku roztopić margarynę, dodać do niej cukier, żółtka, mąkę, kakao, sodę i przecier jabłkowy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać ubite białka i dorzucić rodzynki, wymieszać.
Średnią blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C ok. 45 minut.
Aby przygotować polewę należy wszystkie składniki podgrzać na niedużym ogniu do chwili aż rozpuści się margaryna. Polać ciasto od razu.
Świetnie się prezentuję. Życzę szczęsliwego nowego roku ;)
OdpowiedzUsuń