poniedziałek, 31 grudnia 2012

Ciasto kakaowe z przecierem jabłkowym




Składniki:  


Na ciasto:

- 4 jajka
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 szklanki przecieru jabłkowego
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- rodzynki

Na polewę:

- 4 łyżki masła 
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru


Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
W garnku roztopić margarynę, dodać do niej cukier, żółtka, mąkę, kakao, sodę i przecier jabłkowy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać ubite białka i dorzucić rodzynki, wymieszać.
Średnią blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  ok. 45 minut.
Aby przygotować polewę należy wszystkie składniki podgrzać na niedużym ogniu do chwili aż rozpuści się margaryna. Polać ciasto od razu.



1 komentarz:

  1. Świetnie się prezentuję. Życzę szczęsliwego nowego roku ;)

    OdpowiedzUsuń