Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 8 dag masła
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 jajko
- łyżka cukru
- sól
Na nadzienie:
MAKOWE:
- 20 dag maku
- 60 ml mleka
- 1 jajko
- 7 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 ml śmietanki kremówki
SEROWE:
- 5 dag rodzynek
- 1 jajko
- 5 dag cukru
- 40 dag twarogu
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 budyń śmietankowy
ORZECHOWE:
- 20 dag orzechów włoskich
- 6 dag miodu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ok. 90 ml gorącego mleka
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- pół kostki masła
- cukier puder
Przygotowanie:
Zimne masło posiekać z mąką, dodać jajko, śmietanę, cukier i szczyptę soli, szybko zagnieść kruche ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto francuskie rozwałkować na 4 cienkie płaty o wielkości spodu blachy w której będziemy piec ciasto, odłożyć.
Mak zalać 60 ml gorącego mleka, gotować aż napęcznieje, przecedzić i zemleć.
Jajko utrzeć z 7 dag cukru i cukrem waniliowym.
Połączyć z makiem i 100 ml śmietanki kremówki.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.Jajko utrzeć z 5 dag cukru, stopniowo dodawać twaróg, 100 ml śmietanki, budyń i osączone rodzynki.
Orzechy zemleć wymieszać z 6 dag miodu i cukrem waniliowym.
Dolać tyle gorącego mleka, by powstała lejąca się masa.
Kruche ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i wylepić dno blachy.
Ciasto nakłuć widelcem.
Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Wyjąć, ostudzić.
Pół kostki masła rozpuścić, przestudzić.
Na kruche ciasto nałożyć warstwę masy (najpierw makowej, potem serowej, orzechowej i jeszcze raz makowej), każdą masę przykrywać płatem ciasta francuskiego i posmarować rozpuszczonym masłem oprócz ostatniej warstwy którą ma być ciasto francuskie (jej nie smarujemy masłem).
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C 1 godzinę.
Wystudzić w wyłączonym piekarniku.
Posypać cukrem pudrem.
Co za pyszne trzy różne nadzienia!
OdpowiedzUsuń