sobota, 22 grudnia 2012

Ciasto Gibanica



Składniki:


Na ciasto:

- 25 dag mąki
- 8 dag masła
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 jajko
- łyżka cukru
- sól

Na nadzienie:

MAKOWE:
- 20 dag maku

- 60 ml mleka
- 1 jajko
- 7 dag cukru 
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 ml śmietanki kremówki

SEROWE:
- 5 dag rodzynek

- 1 jajko
- 5 dag cukru
- 40 dag twarogu
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 budyń śmietankowy

ORZECHOWE:
- 20 dag orzechów włoskich
- 6 dag miodu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ok. 90 ml gorącego mleka


- 2 opakowania ciasta francuskiego
- pół kostki masła

- cukier puder

Przygotowanie:


Zimne masło posiekać z mąką, dodać jajko, śmietanę, cukier i szczyptę soli, szybko zagnieść kruche ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto francuskie rozwałkować na 4 cienkie płaty o wielkości spodu blachy w której będziemy piec ciasto, odłożyć.

Mak zalać 60 ml gorącego mleka, gotować aż napęcznieje, przecedzić i zemleć.
Jajko utrzeć z 7 dag cukru i cukrem waniliowym.
Połączyć z makiem i 100 ml śmietanki kremówki.

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Jajko utrzeć z 5 dag cukru, stopniowo dodawać twaróg, 100 ml śmietanki, budyń i osączone rodzynki.

Orzechy zemleć wymieszać z 6 dag miodu i cukrem waniliowym.
Dolać tyle gorącego mleka, by powstała lejąca się masa.

Kruche ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i wylepić dno blachy.
Ciasto nakłuć widelcem.
Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Wyjąć, ostudzić.
Pół kostki masła rozpuścić, przestudzić.

Na kruche ciasto nałożyć warstwę masy (najpierw makowej, potem serowej, orzechowej i jeszcze raz makowej), każdą  masę przykrywać płatem ciasta francuskiego i posmarować rozpuszczonym masłem oprócz ostatniej warstwy którą ma być ciasto francuskie (jej nie smarujemy masłem).
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury  190 
°C  1 godzinę.
Wystudzić w wyłączonym piekarniku.
Posypać cukrem pudrem.


1 komentarz: