Składniki:
Na farsz:
- 35 dag pieczarek
- 45 dag kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
Na panierkę:
- bułka tarta
- 2 jajka
Przygotowanie:
Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać.
Włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku.
Zalać wodą i gotować 45 minut.
Po tym czasie kapustę osączyć z nadmiaru wody.
Cebulę obrać, posiekać.
Pieczarki umyć, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć ok 10 minut, dołożyć kapustę i smażyć jeszcze ok 5 minut. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Aby przygotować ciasto należy zmiksować mleko, mąkę, 2 jajka i szczyptę soli.
Jeśli trzeba, dolać wody - ciasto ma mieć konsystencję śmietany.
Odstawić na 30 minut.
Na oleju smażyć blade naleśniki.
Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zwinąć tak aby brzegi były pod spodem krokieta.
Panierować w jajku a potem w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor.
Gotowy farsz...
... przed panierowaniem....
...krokiety podczas smażenia....
... gotowe :)
Przepraszam to ciasto to na ile sztuk ?????????
OdpowiedzUsuńU mnie wyszło 8 sztuk :)
OdpowiedzUsuń