wtorek, 4 grudnia 2012

Bigos




Składniki:


- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 średnia główka białej kapusty
- 2 kiełbasy
- 0,5 kg boczku
- 1 kg wieprzowiny
- 1,5 szklanki soku pomidorowego
- pieprz

- sól
- majeranek
- papryka słodka
- 2 garści suszonych grzybów
- 3 kostki rosołowe



Przygotowanie:


Kapustę kiszoną  porządnie odcisnąć ( wodę zostawić w przypadku gdyby bigos wyszedł mało kwaśny). Wrzucić do dużego garnka.
Skroić białą kapustę i dodać do kiszonej, posypać pieprzem według uznania.
Kiełbasy pokroić w dużą kostkę, dodać do garnka.
Zalać zimną wodą tak aby przykryło kapustę.
Wrzucić na gaz i gotować 30 minut.

W międzyczasie z boczku odkroić białą skórę i wrzucić do gotującej się kapusty,
a resztę pokroić w grubą kostkę i włożyć do głębokiej patelni.
Wieprzowinę również kroić w grubą kostkę, dodać do boczku.
Posypać mięso papryką słodką, majerankiem i solą.
Smażyć pod przykryciem na tłuszczu, do momentu aż będzie ładnie podpieczone, podlewać wodą.

Grzybki zamoczyć w wodzie.

Po pół godziny wyjąć z kapusty skórę z boczku i dorzucić mięso z patelni, zamieszać - gotować kolejne 30 minut.
Po tym czasie odcisnąć grzybki i dorzucić do garnka.
Gotować 1 godzinę.
Pod koniec gotowania do kapusty wrzucić kostki rosołowe, doprawić do smaku pieprzem lub solą.
Wlać sok pomidorowy i zamieszać.


5 komentarzy:

  1. U mnie też aktualnie bigos, na zimne dni idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zawsze bigos najlepszy na wszystko :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. dokładnie :) pozdrawiam również :)

    OdpowiedzUsuń
  4. widac ze nie jestes ze slaska :) co to za bigos???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem w Wielkopolski ;) Bigos z przepisu mojej mamy :)

      Usuń