Składniki:
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół torebki przyprawy do pierników
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
Do dekoracji:
- lukier
- kolorowe posypki
- pisaki cukrowe
Przygotowanie:
W rondelku zagrzać miód.
Na stolnicę przesiać mąkę przez sito, następnie powoli wlewać gorący miód mieszając wszystko nożem.
Cały czas siekając dodać cukier, sodę, przyprawę do piernika, a kiedy masa lekko przestygnie 1 jajko i masło.
Zagniatać wszystko ręką dolewając stopniowo po 1 łyżce mleka do chwili aż ciasto będzie średnio twarde i gęste ( całe mleko na pewno nie będzie wykorzystane, ponieważ masa mogłaby być za rzadka).
Wyrabiać rękami przez ok. 10 minut aż ciasto stanie się gładkie.
Stolnicę obsypać mąką i na niej rozwałkować ciasto na grubość max. 1 cm.
W miseczce rozbełtać widelcem 1 jajko.
Foremkami wykrawać z ciasta pierniczki, smarować je po wierzchu rozbełtanym jajkiem i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiać między nimi odległość ok 2-3 cm ponieważ pierniczki urosną.
Połączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wykrajać kolejne.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 8-10 minut (trzeba kontrolować, żeby się nie przypaliły).Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, potem stwardnieją.
Przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałkiem jabłka przez 2-3 tygodnie - to spowoduje, że pierniczki zmiękną. Jabłko co jakiś czas wymieniać.
Dekorować jak będą już miękkie.
Można do tego użyć pisaków cukrowych, lukru, roztopionej czekolady i różnokolorowych posypek.
b.b. ładne :) http://wkuchniuli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńale ładne te Twoje ciacha :)
OdpowiedzUsuń