Składniki:
- 300 g skwarek ( uzyskałam je podczas robienia smalcu )
- 150 g margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
(Ilość: ok 70 sztuk)
Zimne skwarki przemielić dwa razy przez maszynkę do mięsa.
Następnie dodać do nich margarynę, proszek do pieczenia, mąkę, cukier i jajko.
Wszystko ze sobą wymieszać i zagnieść do uzyskania "kuli".Włożyć do lodówki na 30 minut. Blachę do pieczenia wysypać lekko mąka.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrajać z niego ciasteczka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez ok. 15 minut.
Przypomniałaś mi o takim przepisie, kiedyś dawno temu znałam taki, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń