wtorek, 4 grudnia 2012

Ciasteczka ze skwarek




Składniki:


- 300 g skwarek ( uzyskałam je podczas robienia  smalcu  )

- 150 g margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g mąki pszennej

- 1 szklanka cukru
- 1 jajko

Przygotowanie:

(Ilość: ok 70 sztuk)

Zimne skwarki przemielić dwa razy przez maszynkę do mięsa.
Następnie dodać do nich margarynę, proszek do pieczenia, mąkę, cukier i jajko.
Wszystko ze sobą wymieszać i zagnieść do uzyskania "kuli".
Włożyć do lodówki na 30 minut. Blachę do pieczenia wysypać lekko mąka.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrajać z niego ciasteczka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C  przez ok. 15 minut.











1 komentarz:

  1. Przypomniałaś mi o takim przepisie, kiedyś dawno temu znałam taki, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń