czwartek, 10 stycznia 2013

Szarlotka na kruchym cieście




Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 margaryna
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

- połowa dużego słoika musu jabłkowego
- ½ szklanki cukru
- 4 białka


Przygotowanie:


Do mąki dodać żółtka, margarynę, sól, cukier, proszek do pieczenia,  zagnieść wszystko w jednolitą całość.
Ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.


Białka ubić z cukrem, następnie dodać do musu jabłkowego i delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 24 x 40 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. 

Na dno blaszki zetrzeć na tarce połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna. 
Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  ok. 60 minut. 
Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem.





5 komentarzy:

  1. ale ta szarlotka musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam imienniczkę ;)
    Też kiedyś podpisywałam się ksywką 'plinka' ;-)
    A szarlotka pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystałam z przepisu, szarlotka przepyszna, a ten cudowny zapach świeżo po wyjęciu z piekarnika hmmmm... ;) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że szarlotka się udała i smakowała :))) Pozdrawiam :))

      Usuń