Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki kakao
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu do ciast pomarańczowego
- 4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów i rodzynek
- 50 g gorzkiej czekolady
- odrobina bułki tartej
Przygotowanie:
Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
W rondelku rozpuścić margarynę z mlekiem, kakao oraz z cukrem.
Odstawić do ostudzenia.
Odlać 1/3 szklanki na polewę, do reszty wrzucić żółtka, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, aromat oraz ubitą na sztywno pianę z białek.
Wymieszać dokładnie oraz delikatnie łyżką.
Do ciasta wsypać 3/4 wymieszanych orzechów z rodzynkami, następnie przelać do formy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 45-60 minut.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w miseczce nad parą. Dodać do odlanej masy na polewę, wymieszać.
Gdy ciasto przestygnie posmarować je polewą a wierzch posypać resztą orzechów wymieszanych z rodzynkami.
wersja by Kasia już stygnie a ja zacieram rączki ;D Może coś mi zostawią jak już będę mógł przeżuwać ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuń