Składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- 150 ml mleka
- 100 g masła (roztopionego i schłodzonego)
- 2 jajka
- 2 łyżki kawy (rozpuszczalnej, wymieszanej z 1 łyżką wrzącej wody)
- 50 g posiekanych migdałów
- cukier puder do posypania
Składniki na kruszonkę:
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g brązowego cukru
- 25 g pokrojonego w kostkę masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
Okrągłą tortownicę z ruchomym dnem posmarować cienko masłem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dosypać cukier i wymieszać.
Ubić jajka, mleko, roztopione masło i kawę. Wlać do miski ze suchymi składnikami i wymieszać.
Posiekane migdały dosypać do masy i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy.
Przygotowanie kruszonki:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać masło, rozcierać opuszkami palców do momentu aż składniki będą wyglądać jak zacierki.
Dosypać przyprawę do piernika, wlać wodę, wymieszać.
Posypać kruszonką równomiernie ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez ok. 60 minut.
Po upieczeniu pozostawić w formie do ostygnięcia.
Na wierzch posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz