Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki wody
Krem budyniowy:
- 2 budynie
- 1 litr mleka
- 1 kostka miękkiego masła
- 6 łyżek cukru
- 1 kg jabłek (obrać i pokroić w drobną kostkę)
- 10 łyżek wody
- 2 galaretki cytrynowe
- czekolada deserowa
Przygotowanie:
Budynie ugotować bez cukru, pozostawić do wystudzenia - przykryć szczelnie folią – (przykleić do budyniu, dzięki temu nie zrobi się kożuch).
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić z dodatkiem soli, dodać 4 łyżki zimnej wody, nadal ubijać dosypując stopniowo cukier.
Do piany delikatnie wmieszać po jednym żółtku następnie dodać mąkę z proszkiem (po trochu).
Ciasto wyłożyć do foremki (24x28 cm).
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 25 minut.
Jabłka krótko zagotować z niewielką i wody, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Gdy zaczną gęstnieć wyłożyć równomiernie na zimny biszkopt.
Wstawić do lodówki.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu, miksować.
Gotowy krem wyłożyć na jabłkach z galaretką i rozsmarować.
Na wierzch zetrzeć drobno czekoladę.
Ja to ciasto znam pod nazwą szarlotka królewska. Pyszności :)
OdpowiedzUsuń