niedziela, 7 października 2012

Żeberka w sosie własnym



Składanki: 

- 80 dkg żeberek wieprzowych
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki soli 
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 1,5 szklani wody
- 4,5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki


Przygotowanie:

Żeberka pokroić w paski (4,5 cm).

Przygotowanie marynaty:

Do miski skruszyć liście laurowe, dodać sól, pieprz, pokrojone ząbki czosnku, czerwoną paprykę  majeranek, olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać, następnie dorzucić żeberka, obtoczyć je w marynacie i odstawić na 30 minut.

Do głębokiej patelni lub brytfanki wlać olej, rozgrzać go, następnie wrzucić zamarynowane żeberka.
Obsmażyć z obydwu stron.
Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do podsmażonych żeberek.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać 1,5 szklanki wody, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

Po tym czasie żeberka wyciągnąć z sosu na bok. 
Ściągnąć tłuszcz z brzegów.
Rozpuścić mąkę w ok. pół szklanki wody.
Powoli mieszając dolewać do sosu.
Przez durszlak przecedzić sos, przelać go ponownie na patelnie, dodać żeberka, chwilę gotować i można podawać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz