sobota, 6 października 2012

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

        fot. http://www.katarzyna-wojciechowska.art.pl/


Składniki:

- 175 g cukru
- 175 g masła
- 3 jajka (rozkłócone)
- 150 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mleka
- 75 g czekolady deserowej (połamanej na kawałki)
- 1 łyżeczka masła
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 100 g cukru pudru
- 125 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Formę (keksówkę) posmarować cienko tłuszczem.
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dolewać jajka, nie przerywając ubijania.
Przez sito przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 40 minut.
Pozostawić w formie na ok. 5 minut do przestygnięcia, następnie wyłożyć na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.


Polewa czekoladowa:

Do miski umieszczonej nad rondlem z gorąca wodą wrzucić czekoladę, masło i wlać mleko.
Mieszać do momentu aż roztopi się czekolada.
Dosypać cukier puder i utrzeć na gładką masę.
Ostudzić i poczekać aż masa zgęstnieje, następnie posmarować nią ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do stężenia.

Śmietankę kremówkę ubić mikserem.
Na wierzchu ciasta wyciąć wgłębienie w kształcie litery „V”, wycięty kawałek odłożyć na bok.
Do woreczka do dekorowania nałożyć bitą śmietanę, wycisnąć ją w powstałą szparę, włożyć wycięty kawałek ciasta na miejsce.
Wzdłuż linii nacięcia ozdobić wzorkiem wyciśniętym z reszty bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz