Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 2 łyżki wódki
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g cukru
Przygotowanie:
Margarynę roztopić w rondelku, dodać cukier, kakao, wodę i wódkę.
Doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z ognia.
¾ szklanki odlać na polewę, resztę odstawić do przestygnięcia.
W drugim rondelku przygotować masę kokosową.
Wlać mleko, dodać masło, cukier i wiórki kokosowe.
Masę gotować 1 minutkę, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła.
Odstawić do przestygnięcia.
Do przestudzonej masy z kakao dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki miksujemy, następnie dodajemy ubitą pianę z białek i od tego momentu mieszamy już łyżką.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i obsypanej wiórkami.
Na ciasto wyłożyć masę kokosową.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut.
Jeszcze gorące ciasto w formie polać po wierzchu wcześniej przygotowaną polewą. Poczekać do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz