Składniki:
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 5,5 łyżki mąki pszennej
- 50 g stopionej białej czekolady
Masa:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 350 g połamanej na kawałki białej czekolady
- 250 g twarożku delikatnego (o gładkiej konsystencji)
Przybranie:
- roztopiona czekolada biała, mleczna lub deserowa
- kakao w proszku (do posypania)
Przygotowanie:
Tortownicę posmarować cienko tłuszczem i wysypać mąką.
W misce ubić jajka z cukrem mikserem przez ok. 10 minut.
Wsypać mąkę i wymieszać delikatnie metalową łyżką.
Wlać stopione czekoladę, wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut.
Zostawić w formie do ostygnięcia na kilka minut, następnie przełożyć na metalową kratkę.
Kiedy ciasto się schłodzi przełożyć do tortownicy.
Przygotowanie masy:
Zagotować w rondelku śmietankę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła do dna, następnie lekko przestudzić, dodać kawałki czekolady i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Zdjąć z ognia i wystudzić całkowicie, dodać twarożek i dokładnie wymieszać.
Wylać masę na ciasto. Na 2 godziny wstawić do lodówki.
Wierzch ciasta udekorować rurkami z czekolady, posypać kakao.
Pewnie rozpływała się w ustach... :)
OdpowiedzUsuń