Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki dowolnego jasnego wina
- 50 g orzechów laskowych
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 25 g gorzkiej czekolady
- 3 suszone daktyle
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- 1 małe jajko- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
Rodzynki wrzucić do wina, wymieszać i odstawić.Orzechy, daktyle i czekoladę drobno posiekać.
Wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową oraz osączonymi rodzynkami.
Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka.
Żółtko wraz z bułką tartą dodać do bakalii.
Białko ubić na sztywną pianę i również dodać masy bakaliowej.Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na paski o grubości 5 cm.Brzegi pasków posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą.
Na każdy pasek ciasta nałożyć dużą łyżkę nadzienia.
Następnie nadzienie przykryć drugą połową paska, brzegi mocno docisnąć.
Przygotowane paski zwinąć w spiralę.
Wierzch posmarować żółtkiem z wodą.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200°C przez 20-30 minut.Po upieczeniu jeszcze ciepłe paluchy posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz